funkcjee
kasia:): Suma dł boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką dł powinna
mieć ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwe największe? jakie jest to największe pole?
8 paź 20:45
Dorota:

a+h=16
P=
12ah
iloczyn ah jest max przy a=8
czyli max P=32 j
2
9 paź 13:16
Bogdan:
Trzeba by było jednak wykazać, że pole trójkąta jest największe dla a = 8.
9 paź 13:18
Dorota: P=12ah a=16−h ⇒ P=−h22+8h
Δ=66 ⇒Δ>0
wyznaczam współrzędne wierzchołka − funkcja ma ramiona skierowane do dołu gdyż a<0 − posiada
max
p=8
q=33
czyli dla a=8 − pole jest największe.
9 paź 13:27
Dorota: pomieszałam znowu oznaczenia − skorzystałam ze standardowych p i q dla współrzędnych
wierzchołka, a potem napisałam,że a=8.
Bogdanie napewno napisałbyś to dużo lepiej
9 paź 13:29