Proszę o pomoc
Promień podstawy walca jest równy r, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą
walca kąt o mierze L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
| H | |
= tgα
| |
| 2r |
przekrój osiowy walca to prostokąt, o bokach 2r i H, z trygonometrii można policzyć H.
będzie to tg L = Hr
zastanawiam się skąd tam się wziął stożek
? co obróciliśmy? a może to miał być jednak dalej
walec?
bo jeżeli walec to
V=2πrH
a powierzchnia całkowita Pc=2πr2 +2πrH
trzeba tylko układ równań rozwiązać . Dasz radę