liczby rzeczywiste i wyrażenia algebraiczne
NIKA: Zamień ułamki okresowe na zwykłe:
a) 0,(5)
b) 0,(84)
c) 1,2(34)
d) 4,(321)
e) −10,(6)
f) 2,3(15)
8 paź 17:12
anet: a)
0,(5)=5 * 0.(1) = 5* 19 = 59
8 paź 17:34
anet: b)
x = 0,848484... /*10000
x=0,848484... /*100
10000x=8484,84...
100x=84,84...
9900x = 8400 /9900
x=8499= 2833
8 paź 17:50
duduś:
0, 8484 .... = x /*100
84, 8484......= 100x
−−−−−−−−−−−−−− odejmujesz stronami:
84= 99x => x = 8499= 2833
8 paź 18:56
jud: 0,(321)
9 wrz 15:42
Aga1.: | | 321 | | 107 | |
0,(321)= |
| = |
| |
| | 999 | | 333 | |
9 wrz 15:43
Gustlik: 2,3(15)
x=2,3151515... /*100
100x = 231,5
|151515....
−x =− 2,3
|151515....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99x = 229,2 /:99
| | 229,2 | | 2292 | | 312 | | 156 | | 52 | |
x= |
| = |
| =2 |
| =2 |
| =2 |
| |
| | 99 | | 990 | | 990 | | 495 | | 165 | |
9 wrz 15:48