
| 1 | a2√3 | |||
Dane: h − a =l, α V=? V = | * | * h | ||
| 3 | 4 |
| 2 | 2 | a√3 | a√3 | |||||
x = | hp = | * | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 3 |
| h | |
= tgα | |
| x |
| a√3 | ||
l + a = | tgα /*3 | |
| 3 |
| −3l | 3l | |||
a(3 − √3tgα) = −3l ⇒ a = | = | |||
| 3 − √3tgα | √3tgα − 3 |
| 3l | l√3tgα − 3l + 3l | l√3tgα | ||||
h = l + | = | = | ||||
| √3tgα − 3 | √3tgα − 3 | √3tgα − 3 |
| 1 | 3l | √3 | l√3tgα | |||||
V = | *( | )2 * | * | = | ||||
| 3 | √3tgα − 3 | 4 | √3tgα − 3 |
| 9l3 * 3tgα | 9l3tgα | |||
= | = | |||
| 12(√3tgα − 3)3 | 4(√3tgα − 3)3 |