prosze o pomoc w zadanku z prawdopodobieństwa
?: Moge prosic o pomoc? Mam takie zadanie: ze zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7} bedziesz losować
jednocześnie trzy liczby. Zapisz symbolicznie zbiór wszystkich wyników tego doświadczenia.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze suma wylosowanych liczb bedzie parzysta.
I nie wiem czy dobrze mi wyszlo że moc omegi to 20 ale i tak nie wiem co dalej
duduś:
Ω −−− zbiór trójek liczb ( x, y, z)
losujemy jednocześnie trzy liczby , więc:
A −−− suma x +y +z −−− będzie parzysta ,jeżeli :
wszystkie trzy bądą parzyste
lub dwie będą parzyste i jedna nieparzysta
zatem w tym zbiorze są trzy liczby parzyste i cztery nieparzyste
| | | | | | | |
więc mocA = | + | * | = 1 + 6*3 = 19
|
| | | | |