zadanie
pigi: dany jest trapez którym podstawy mają długość 4 cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą
podstawą kąty o miarach 30 stopni i 45stopni.Oblicz wysokość tego trapezu
8 paź 10:26
Dorota: policzę
8 paź 11:17
KarolP: 3(√3−3) taki mam wynik
8 paź 11:36
Dorota:

jak zwykle rysowanie wyszło mi przecudnie

ale mam nadzieję,że najważniejsze widać.
a=10, b=4,α=45, β=30
trygonometria −
tg α=
hx
tgβ=
hy
tg30=
√33
tg45=1 czyli h=x
z długości boków widać,że a=x+y+b czyli x+y=6 ( to jedno równanie do układu równań)
a drugie wygląda tak −
√33=
xy
układ równań można rozwiązać samemu − podaj jaki wynik Ci wyszedł.
8 paź 12:04
Dorota: mnie wyszedł zupełnie inny:(
8 paź 12:06
Dorota: ten myślnik przez drugim równaniem może wprowadzić w błąd
drugie równanie ( wg mnie ) ma wyglądać tak
√33=xy
8 paź 12:10
Bogdan:

a = 10, b= 4
| h | | √3 | | √3 | |
| = tg30o = |
| ⇒ h = |
| y |
| y | | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
h = h ⇒ x = |
| y / *√3 ⇒ y = √3 x |
| | 3 | |
10 = x + 4 + y ⇒ 6 = x + y ⇒ 6 = x +
√3 x
Wystarczy wyznaczyć wartość x z ostatniego równania, bo h = x.
8 paź 14:54
KarolP: Odp:
3(√3−1),poprawiam pomyłkę
8 paź 15:12
Anka: Dany jest trapez w którym podstawy mają dlugości 4 cm i 10 cm,a ramiona tworzą z dłuższą
podstawą kąty o miarach 30 stopni i 45 stopni.Oblicz wysokośc tego trapezu.Jak to policzyc
prawidłowo wiem ze wynik powinien byc 3(√3−1)
3 cze 17:03
Anka: prosze o pomoc w zadaniu: Jaki kat z poziomą podłogą w pokoju o wysokości 2,4 m tworzy drabina
oparta o ścianę długości 3m

(kąt odczytaj z tablic i zaokrąglij do całości)
3 cze 17:06