matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby
kaśka:
dane sa liczby rzeczywiste a,b, takie, że a<b. Wykaż, ze średnia arytmetyczna tych liczb jest większa od a.
9 paź 15:39
AS:
Jeżeli a < b oznacza to,że b = a + x (x > 0)
a + a +x
2*a + x
x
Wtedy
=
= a +
> a
2
2
2
9 paź 15:52