POMOCY
Monia: Wyłącz czynnik przed pierwiastek:
a) √30*10*15
b) 3√24*18*12
c) 3√−24*54
d} 3√−15*25
8 paź 19:27
duduś:
a) √ 3*10*10 *3*5= √9*100*5 =3*10√5=30√5
d) 3√ −3*5*25= 3√−3*125 = −5√3
pozostałe podobnie .........
8 paź 19:37
duduś:
poprawka w d) = −53√3
8 paź 19:37
Ryuuk:
a) √30*10*15 = √3*5*2*2*5*3*5 = 3*5*2√5
b) 3√24*18*12 = 3√2*2*2*2*2*2*9*9 = 2*23√9*9 = 43√81
c) 3√−24*54 = 3√−2*2*2*2*9*9 = −23√9*9*2 = −23√162
d) 3√−375 = 3√−3*5*5*5 = −53√3
8 paź 19:40
Monia: czyli ,,a'' które jest dobre
8 paź 19:42
Ryuuk: 3*5*2 = 30 u mnie po prostu jest nie pomnożone
8 paź 19:45
Monia: dzięki wam
8 paź 19:56
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: może ktoś mi pomóc w tych 2 przykładach ?
a) 25 √125 − 23 √243 − 13 √45 + 12 √48
b) 3√432 + 3√121 + 2 3√54
BŁAGAM ! TYLKO TE 2 MI ZOSTAŁY
8 paź 20:25