Oblicz pole ograniczone wykresami funkcji
Potrzebująca pomocy: Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać? Proszę.
1Oblicz pole ograniczone wykresami funkcji: y=x2 − 9, y= −x2 + 3x
2 napisz równanie paraboli mając jej ognisko : F(2,3) i kierownice: x−8=0
3 Dana jest funkcja y = −2x3 − x2
a)wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
b) napisać równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie P(1,−3)
8 paź 21:21
duduś:
Bogdan z pewnością pomoże
8 paź 22:31
Bogdan:
Pomogę, jeśli zmienisz nick na swoje imię
8 paź 22:46
duduś:
Klara ..........
8 paź 22:55
AS:

Zadanie 1
1. Ustalam granice całkowania − rozwiązując układ równań
y = x
2 − 9 , y = −x
2 + 3*x ⇒ x
2 − 9 = −x
2 + 3*x ⇒ 2*x
2 − 3*x − 9 = 0
Rozwiązaniem tego równania: x1 = −1.5 , x2 = 3 Są to granice całkowania
2.Ponieważ obszary które nas interesują znajdują się nad i pod osią Ox trzeba by
dzielić na trzy obszary i każdy z nich osobno obliczać.
Dlatego korzystniej jest przesunąć cały obszar całkowania do góry o 10 j wtedy pole
szukane się nie zmieni a wszystkie obszary będą dodatnie
Po dodaniu do obu funkcji 10 j otrzymuję równania
y = x
2 + 1 v = −x
2 + 3*x + 10
3. Szukane pole
3 3
S = |[(−x
2 + 3*x + 10) − (x
2 + 1)]dx = |(−2*x
2 + 3*x + 9)dx =
−1.5 −1.5
| −2*x3 | | 3*x2 | |
| + |
| + 9*x | 3 = |
| 3 | | 2 | |
−1.5
| −2 | | 3 | | −2 | | −3 | | 3 | | −3 | | −3 | |
| *33 + |
| *32 + 9*3 − ( |
| *( |
| )3 + |
| *( |
| )2 + 9* |
| = |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 27 | | 2 | | 27 | | 3 | | 9 | | 27 | | 61 | |
−18 + |
| + 27 − |
| * |
| − |
| * |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 8 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Odp. Pole szukanego obszaru wynosi 61/2 j
2
9 paź 09:57
AS:

Zadanie 3
Dana funkcja y = −2*x
3 − x
2 = −x
2*(2*x + 1)
Miejsca zerowe: − 1/2 i 0 (pierwiastek podwójny)
Pochodna funkcji
y' = −6*x
2 − 2*x = −2*x*(3*x + 1)
Miejsca zerowe pochodnej:
−1/3 − 0
Badam znak pochodnej w przedziałach: (−
∞,−1/3) , (−1/3,0) , (0,
∞)
przedział dla x −
∞ −1/3 0
∞
znak pochodnej funkcji ++++++ 0 − − − − − 0 ++++++++
wartość funkcji −1/27 0
Pochodna w punkcie x = −1/3 zmienia znak z + na − oznacza to,że w tym punkcie
występuje minimum.Wynosi ono −1/27
Pochodna w punkcie x = 0 zmienia znak z − na + oznacza to,że w tym punkcie
występuje maksimum.Wynosi ono 0
Równanie stycznej
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
xo = 1 , yo = −3 , f(x) = −6*x
2 − 2*x f(xo) = −6*1
2 − 2*1 = −8
Równanie stycznej
y − (−3) = −8*(x − 1) ⇒ y + 3 = −8*x + 8 ⇒ y = −8*x + 5
Równanie stycznej: y = −8*x + 5
9 paź 10:18
AS: Zadanie 2
Parabola jest to m.g. punktów,równo oddalonych od kierownicy i ogniska.
Stąd równanie:
V(x − 2)2 + (y − 3)2 = 8 − x | stronami do kwadratu
x2 − 4*x + 4 + (y − 3)2 = 64 − 16*x + x2
(y − 3)2 = −12*x + 60
Szukane równanie paraboli: (y − 3)2 = −12*x + 60
9 paź 11:01
Bogdan:
Witaj Asie.
W zadaniu 2 otrzymałem podobne rozwiązanie, ale w niektórych miejscach mam inne znaki.
9 paź 11:30
AS: No oczywiście paskud chochlik dał o sobie znać − niech go licho spali.
Dziękuję za poprawkę
Poprawiam
przedział −∞ −1/3 0 ∞
znak pochodnej funkcji − − − − − − 0 + + + + + + 0 − − − − − −
↘ ↗ ↘
Pochodna w punkcie x = −1/3 zmienia znak z − na + oznacza to,że w tym punkcie występuje
minimum.Wynosi ono −1/27 Pochodna w punkcie x = 0 zmienia znak z + na − oznacza to,
że w tym punkcie występuje maksimum.Wynosi ono 0
9 paź 11:56
Bogdan:
Asie, mówiłem o zadaniu z parabolą
9 paź 11:57
Bogdan:
A chochlików też nie lubię, chociaż i mnie się czasami czepiają
9 paź 11:59
AS: Drogi Bogdanie , oświeć mnie ,bo nie widzę błędu.
Serdeczne pozdrowienia.
9 paź 12:16
Bogdan:
Asie, otrzymałem równanie paraboli: (y − 3)
2 = 12(x − 5), sprawdź moje rozwiązanie, może
to ja gdzieś pomieszałem znaki i teraz chochlik puszcza do mnie oko
9 paź 12:23
AS: Bogdanie
Sporządziłem wykres Twojej i mojej krzywej.Biorąc pod uwagę
rozmieszczenie ogniska i kierownicy ramiona powinny być
skierowane w lewą stronę i tak jest u mnie.
Niestety u Ciebie są zwrócone w prawą stronę a więc niezgodnie
z położeniem ogniska i kierownicy.
Parabola przecina kierownicę.
9 paź 12:40
Bogdan:
No i chochlik mnie złapał. Masz Asie oczywiście rację. Dziękuje za sprawdzenie i pozdrawiam.
9 paź 13:16
AS: Uff jaka ulga.
9 paź 14:47
Ice: W zadaniu pierwszym z wykresami, w obliczeniach pola wystapil blad... Liczac tak jak podał
Bogdan, Wynik nie jest równy 61/2 a 243/4... Chociaz sposob liczenia i tak jest dziwny...
16 sty 18:36