wielomiany
mika: Rozwiąż równanie :
x3−5x−4=0
x3−3x+2=o
x4−7x2+6x=0
jak to zrobić ? bo nie mam bladego pojęcia −.−
8 paź 23:30
duduś:
1/ x3 +x2 −x2 − x − 4x −4=0
x2( x +1) −x ( x +1) −4( x +1)=0
( x +1)( x2 −x −4)=0
x = −1 i Δ = 17 √Δ = √17 wyznacz pozostałe rozwiązania
2/ x3 −x −2x +2=0
x( x2 −1) −2(x −1)=0
x( x −1)( x+1) −2( x −1)=0
( x −1)( x2 +x −2)=0 ........ dokończ podobnie ....
3/
x( x3 −7x +6)=0
x ( x3 − x −6x +6)=0
x [ x( x2 −1) −6( x −1)]=0
x [x ( x −1)( x+1) −6( x −1)]=0
x ( x −1)( x2 +x −6)=0 ....... dokończ
8 paź 23:58
bob: −5x2+5x−4<0
29 gru 18:35
29 gru 18:50
laurA: X2−5x+4=0
24 paź 16:32
Janek191:
x2 − 5 x + 4 = 0
( x − 1)*( x − 4) = 0
x = 1 lub x = 4
============
2 paź 08:17