:<
Olkaaa.: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0 Może mi ktoś pomóc? od czego powinnam zaczać? od
wyliczenia miejsc zerowych?
8 paź 20:41
duduś:
wyznacz S ( xS, yS) −−− środek okręgu
prosta ma równanie: y = ax podstaw współrzędne punktu S
i wyznacz "a" i napisz to równanie z konkretnym "a"
to wszystko.
8 paź 20:46
Olkaaa.: Ok

thx czyli z moich obliczeń wynika że punkt S (1, 0). czy dobrze? nie rozumiem za bardzo
jak mam obliczyć a ?
8 paź 21:06
duduś:
niestety ale źle! ......... sprawdź jeszcze raz Swoje obliczenia:
x2 +y2 − 2 a1x −2b1y +c =0
to ; −2a1 = −2 => a1 = 1 i −2b1 = 4 => b1 = −2
S( a1, b1) to S( 1 , −2)
y= ax => 1*a = −2 => a = −2
to prosta ta ma równanie: y = −2x
8 paź 21:17
Olkaaa.: 
teraz juz wiem. dzieki
8 paź 21:23