Ile jest równa liczba
MAGIC: Ile jest równa liczba 125−23
9 paź 22:05
AROB: Pomogę
9 paź 22:07
Czarnetka: 125−23 to tyle co 1/3√1252 z tym chyba dasz sobie radę.
9 paź 22:13
MAGIC: niebardzo...
9 paź 22:14
Czarnetka: do tego wystarczy kalkulator...
9 paź 22:17
duduś:
1252 = 25 *25 *25 = 253 więc 3√1252 = 25
odp: 125−2/3= 125
9 paź 22:17
Bogdan:
53 = 125 ⇒ 3√125 = 5
9 paź 22:18
Bogdan:
Witaj
AROB
9 paź 22:18
AROB: Witaj MAGIC.
Ujemny wykładnik powoduje odwrócenie podstawy potęgi, a ułamkowy tworzy pierwiastek.
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Zatem: 125−23 = ( |
| )</div> |
| =(3√ |
| )2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 125 | | 3 | | 125 | | 5 | | 25 | |
I
| | 1 | | 2 | |
tj. ułamek |
| podniesiony do potęgi |
| |
| | 125 | | 3 | |
( bo coś nie udaje mi się ten zapis)
9 paź 22:19
AROB: Dobry wieczór
Bogdanie
9 paź 22:20
MAGIC: 
dziękuje
9 paź 22:22
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
125−2/3 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1252/3 | | 3√1252 | | 52 | | 25 | |
9 paź 22:23
duduś:
Witaj
AROB 
Co dzieje się z Etą? ....... nie wiesz?
9 paź 22:24
AROB: Witaj
duduś − a może Ty jesteś
matma ?

A z
Etą nie wiem co się dzieje, może czymś zajęta bardzo (tak jak ja, przez dwa ostatnie
dni nie mogłam tu zajrzeć i... bardzo się stęskniłam

).
9 paź 22:35
duduś:
Etam

......... Eta jest zawsze w "gotowości" ...... ma dużo czasu

i
żyć bez forum nie może 
Czasami tylko płata

.....

PS; Zapytaj
Bogdana .... to "Sherlock Holmes" .... wszystko wytropi
9 paź 22:42
AROB: Oj
duduś , ale z Ciebie
Eta
9 paź 22:46
AROB: Aleś mnie
Eta wpuściła w maliny! Słaby ze mnie detektyw (małżonek był lepszy i pierwszy
złamał kod) .

. Postaram się być czujniejsza.

.
9 paź 22:52
duduś:
dla Ciebie:

......... a

dla małżonka
9 paź 22:58
AROB: dla
dudusia:

od małżonka
9 paź 23:03
9 paź 23:11