zad
Klaudyynkaa: dane sa punkty A(1,3) B(3,7). znajdz równanie symetralnej odcinka AB.
9 paź 21:04
duduś:
symetralna AB , to prosta prostopadła do prostej AB
i przechodząca przez środek odcinka AB
zatem: 1/ napisz równanie prostej AB , podaj jej współczynnik kierunkowy "a"
wyznacz współrzędne S ( x
S, y
S) −− środka odcinka AB
| | xA +xB | | yA + yB | |
xS= |
| i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i napisz równanie symetralnej:
| | 1 | |
sym AB : y − YS = − |
| ( x − xS)
|
| | a | |
powodzenia , do pracy
9 paź 21:12
Klaudyynkaa: aa no tak

dzieki
9 paź 21:16