2
reeeeeeeee: rozwiąż równanie
0,01x+0,0001x+0,000001x+...=311
gdzie lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego zbieżnego.
9 paź 22:54
Bogdan:
Podaj a1 i q występujące w tym szeregu oraz wzór na taką sumę.
9 paź 22:56
reeeeeeee: nie mam pojecia jak to zrobic
9 paź 23:14
duduś:
ja też nie

.......... i co teraz będzie? .....
9 paź 23:24
reeeeeeee: hehe no to bardzo nie dobrze
9 paź 23:25
duduś:
zatem odpowiedz na pytanie , jakie zadał Ci
Bogdan
wtedy dopiero dalej Ci pomoże !
Skorzystaj z tego dobrodziejstwa i uprzejmości
Bogdana
9 paź 23:31
:)TO TYLKO JA: zaraz północ,może dobre duszki Mu pomogą
9 paź 23:33
AROB: Ja już współczuję reeeeeeee i podpowiem.
9 paź 23:34
duduś:
Kochani

do poniedziałku zostało jeszcze 48 godzin
9 paź 23:36
duduś:
Ot i litościwa
AROB
reeeeeeeeeeeeeeeeeeee .......... masz farta
9 paź 23:38
AROB: | | 0<0001x | | 1 | |
a1 = 0,01x, q = |
| = |
| |
| | 0,01x | | 100 | |
q spełnia warunek: IqI < 1.
| | a1 | |
Wtedy lewa strona równania zapisze się ze wzoru: S = |
| |
| | 1 − q | |
| | x | |
Czyli po podstawieniu otrzymasz: S = |
| . |
| | 99 | |
Wstawiając ten wynik za lewą stronę równania otrzymasz
| | x | | 3 | |
|
| = |
| , a stąd x = 27  |
| | 99 | | 11 | |
9 paź 23:41
AROB: | | 0,0001x | |
Mały chochlik: q= |
| |
| | 0,01x | |
9 paź 23:46
reeeeeeee: dziekuje
9 paź 23:48
AROB: Powodzenia.
9 paź 23:49