zadanie
Katrin: Jeszcze jedno zadanko... Wyjaśnijcie mi:((
Pewnien człowiek zapytany ile ma lat powiedział"jeżeli całkowita liczbe moich lat pomnozymy
przez liczbe o 50 mniejsza i do otrzymanego iloczynu dodamy 624 to otrzymamy liczbe ujemna.
Czy na tej podstawie mozna ustalic ile lat ma człowiek

ułozyłam równanie
x*(x−50)+624=−y
czyli x
2 −50x+624=−y
I z tego wychodzi mi cały czas 26 i 24 ale 26 wyklucza sie wiec zostaje ze ten człowiek ma 24 a
w odpowiedziach jest ze ma 25:((
10 paź 15:14
Katrin: co zrobiłam nie tak?
10 paź 15:41
Bogdan:

Mamy tu parabolę y = x
2 − 50x + 624
Rozwiązujemy nierówność: y < 0 i x∊C
+
x
2 − 50x + 624 < 0 ⇒ (x − 24)(x − 26) < 0 i x ∊ C
+
x ∊ (24, 26)∩C
+ ⇒ x∊{25}
Odp.: x = 25
10 paź 15:47
tim:

To powstanie:
x
2 − 50x + 624 < 0
x
1 = 24
x
2 = 26
Jedyną liczbą całkowitą pomiędzy 24 i 26 jest 25.
Ma 25 lat.
10 paź 15:47
tim: Witaj ponownie Bogdanie
10 paź 15:48
Katrin: Ale Wy jesteście inteligentni

!
Znów mi pomogliście ! Dziękuję.
10 paź 15:53
Bogdan:
Widzę timie, że jesteś w dobrej formie, już po grypie?
10 paź 15:55
tim: Po przeziębieniu, tak. Ale teraz mało czasu, muszę wszystko po nadrabiać.
10 paź 16:01