prawdopodbienstwo
Kuba: witam, mam problem z zadaniem z prawdopodobienstwa
Ze zbioru liczb 1,2,3....10 losujemy bez zwracania 2 liczby i od pierwszej odejmujemy 2. Oblicz
prawdopodobienstwo ze otrzymana roznica jest wieksza od 2.
| | | |
obiczylem z kombinacji | i wyszlo mi 45(Ω)
|
| | |
teraz nie wiem jak dalej to zrobic−pomoze ktos−prosil bym razem z wytlumaczeniem
8 paź 19:41
duduś:
Witam Kuba
Niestety , ale mocΩ liczymy tak:
moc Ω= 10*9 = 90 ( bo losowanie bez zwracania i kolejność jest istotna!)
wypisz teraz elementy zbioru A
to pary ( x, y) takie ,że x −y >2 zatem x > y +2
A= { ( 4,1), (5,1) ,( 6,1) ,( 7,1) ( 8,1) ( 9,1) ( 10,1) = 7 takich
( 5,2), ( 6,2) ( 7,2) (8,2) ( 9,2) (10,2) = 6
itd.........
wszystkich będzie: 28
P(A) = ............ to już proste....
8 paź 21:09
Kuba: ale czemu Ω=10*9

?
8 paź 21:30
duduś:
bo losujesz liczby ( bez zwracania) i kolejność w losowaniu jest istotna
np: ( 2, 1) to zupełnie co innego niż ( 1,2)
a w kombinacji kolejność nie jest istotna
dlatego mocΩ= V102= 10*9 −−−−−− czyli wariacja bez powtórzeń
zad. na "bank" rozwiązane jest poprawnie!
8 paź 21:39
Kuba: nie nie mowie ze zle, ja mam wlasnie problemy z kombinatoryka wiec dlatego sie zapytalem,
dzieki bardzo za pomoc
8 paź 21:46