a
WFD: Dla jakich wartości parametru m, m ∊ R równanie 49x + (1−2m) * 7x +9 = 0 ma dwa różna
rozwiązania rzeczywiste ?
11 paź 23:02
Eta:
Podpowiadam
11 paź 23:09
Eta:
podstawiamy: 7
x = t i 49
x= 7
2x= t
2
otrzymamy:
t
2 +( 1−2m)*t +9=0
ma dwa różne rozwiązania gdy t
1 > 0 i t
2 >0
zatem gdy spełniony jest układ warunków:
1/Δ >0
2/ t
1 +t
2 >0
3/ t
1*t
2 >0 tu zastosuj wzory Viete
'a
jako odp. podaj część wspłną tych trzech warunków.
Powodzenia

napisz jak Ci wyszedł wynik , to sprawdzimy
11 paź 23:14
WFD: w pkt 2. m> 0,5
11 paź 23:22
WFD: w pkt 3. m ∊ R
11 paź 23:23
WFD: w pkt.1 x∊ (−∞, 2,5)U(3.5 , +∞)
11 paź 23:25
WFD: czyli koncowy wynik to x ∊ (3,5 , +∞)
tak ?
11 paź 23:26
WFD: mogę Eto dodać tu jeszcze jedno zad ?
11 paź 23:27
Eta:
ok

ale jaki przedział w 1) gdy Δ>0 ?
podaj ten przedział
11 paź 23:29
WFD: podałem tylko jako ostatni

x∊ (−∞, 2,5)U(3.5 , +∞)
11 paź 23:30
WFD: tam ma być −2.5

pomyłka
11 paź 23:31
WFD: Dla jakich wartości parametru m ∊ R, równanie 4x + 4x−1 + 4x−2 +...= m − 1/3 * 42x,
nie ma rozwiązań
11 paź 23:33
Eta:
ok

z dużym błędem

!
m€
i małym błędzikiem

......... m€( −∞,
−52) U (
72, ∞)
unikamy takiego zapisu z liczbą dziesiętną
a jeżeli już to piszemy tak:
m€(−∞
; −2,5 ) U ( 3,5
; ∞)
podobnie
Odp:
m€( 3,5
; ∞)
więc lepiej pisać tak: m€ (
72, ∞)
to ważne

!
11 paź 23:36
Eta:
wczoraj było rozwiązywane na forum ..... poszukaj , bo ja teraz idę na herbatkę
11 paź 23:38
11 paź 23:46
Eta:
Tak więc , wszystko masz podane "na tacy" przez
Bogdana
ostatni warunek to Δ<0
i to wszystko
12 paź 00:09
WFD: i to warunki ani są ok ?
12 paź 00:18
Eta:
Widzę ,że jeszcze jesteś

zatem warunki są:
1/Δ>0
2/ z
1 +z
2 <0
3/ z
1*z
2>0 ........ tu zastosuj wzory Viete
'a
i podaj odp
Dobranoc
12 paź 00:52