kombinatoryka, proste ale nie pamiętam
czesiu_88: Ze zbioru liczb 1−11 losujemy 3. Ile jest możliwych wyników jeśli iloczyn wylosowanych liczb
jest podzielny przez 10?
11 paź 13:09
Andrzej: chyba rzeczywiście proste, zaraz coś napiszę
11 paź 13:16
Andrzej: Żeby iloczyn był podzielny przez 10 to: albo wylosowano "10" albo wylosowano "2" i "5"
Oznaczam
A − wśród wylosowanych liczb jest 10
B − wśród wylosowanych liczb są 2 i 5
#A = 1 * n{10}{2} = 45 dycha już jest, dolosowuję 2 inne liczby z pozostałych 10
#B = 1 * 1 * n{9}{1} = 9 dwójka i piątka już są, dolosowuję 1 inną liczbę z pozostałych 9
#(A∪B) = #A + #B − #(A∩B) ( a #(A∩B)=1 bo to oznacza że wylosowano 2,5,10 − tylko jedna taka
możliwość)
czyli 45 + 9 − 1
11 paź 13:22
Andrzej: coś mi dwumiany nie wyszły... poprawiam
11 paź 13:27
czesiu_88: Wielkie dzięki, prawie doszedłem do tego samego ale ostatni raz miałem z tym styczność 3 lata
temu i nie używałem więc trochę mi się zapomniało. Jeszcze raz wielkie dzięki
11 paź 13:32
Andrzej: Ha... Ty dziękujesz a ja się pomyliłem

Pora za wczesna widać... Zaraz poprawię
11 paź 13:48
Andrzej: mało wyspany widać byłem, ale jakoś do mnie dotarło samo
błąd jest w zdarzeniu B − nie musi być koniecznie "dwójka", wystarczy liczba parzysta.
więc
| | | |
#B = 1 * 4 * | = 36 − jeden to piątka, 4 to "2" lub "4" lub "6" lub "8" ("10" nie liczę |
| | |
bo to już w zdarzeniu A zawarłem)
#(A∪B) = 4 − pasują zdarzenia (2,5,10) (4,5,10) (6,5,10) i (8,5,10)
czyli ogólnie 45 + 36 − 4
teraz już chyba dobrze ? niech ktoś sprawdzi bo coś mi ten niedzielny ranek nie służy
11 paź 13:55
czesiu_88: hehe, no niedziela to ciężki dzień na matme, dzięki za poprawkę
11 paź 14:11