proszę
Ulka: jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krotszy,a drugi o 2 cm dłuzszy od boku pewnego
kwadratu.Który z tych czworokątów ma wieksze pole i o ile?
12 paź 08:15
marzena:
oznaczmy przez a długość boku kwadratu, stąd pole kwadratu a2
c, d niech oznaczają długości boków prostokąta,
stąd c = a − 2 ("jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krótsz od boku pewnego kwadratu")
oraz d = a + 2 ("a drugi o 2 cm dłuzszy od boku pewnego kwadratu")
pole prostokąta to c*d = (a − 2)*(a + 2) = a2 + 4
czyli pole prostokąta jest większe od pola kwadratu o 4 cm2.
12 paź 10:21
Bogdan:
Trzeba poprawić.
(a − 2)(a + 2) = a2 − 4, czyli pole prostokąta jest mniejsze od pola kwadratu o 4 cm2.
12 paź 11:24