pole kwadratów
storczyk 16: Różnica pól 2 kwadratów jest równa 17. Oblicz długość boków kwadratów, wiedząc że są one
liczbami naturalnymi? Pomóżcie zrobić.
10 paź 16:38
Czarnetka: różnice pomiędzy potęgami to kolejne liczby nieparzyste..rozpisz je sobie i zobacz co pasuje
10 paź 21:30
Bogdan:
a2 − b2 = 17, a, b ∊ N+
(a − b)(a + b) = 1*17 lub (a − b)(a + b) = 17*1
a − b = 1 i a + b = 17 lub a − b = 17 i a + b = 1
Po rozwiązaniu tych dwóch układów równań otrzymujemy:
a = 9 i b = 8 lub a = 9 i b = −8 ∉ N+
Odp.: Boki kwadratów mają długość: 9 oraz 8.
10 paź 22:31
storczyk 16: wielkie dzięki za pomoc!
11 paź 14:18