Wiam
1.Studentka zatrudniła się w wakacje na 20 dni roboczych w butiku na warunkach: 40 zł dziennie
plus 5 zł za każdą sprzedaną sztukę odzieży.
a) podaj wzór funkcji określający wartośc dochodu studentki
b) oblicz ile studentka zarobiłaby, gdyby sprzedała 10 sztuk odzieży
c) oblicz ile sztuk odzieży studentka sprzedała, jeśli zarobiła więcej niż 1100 zł.
a) f(x)=(20*40)+5x ?
b) 50 zł? 10sztuk*5zł każda.
c) ponad 220? Bo 1100/5=220.
2.Uzupełnij tabelę wartości funkcji f, wiedząc, że funkcja f jest liniowa.
Wg. jakiej zasady uzupełnia się takie tabele, od czego zależą te wartości?
| 5 | ||
x= | ||
| 3 |