Zadanie uprościć wyrażenia, udowodnić niewymierność (z PWR)
Bobson: Witam kto mi to rozpisze bo nie jestem pewien jak to wykonać:
Uprościć:
Udowodnić że podana liczba jest niewymierna:
1.
√5
2.
√3−
√2
3.log2 do 3 − nie wiem jak to napisac bo nie ma w pomocy
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś napisze chociaż jedno
12 paź 11:26
AS: Zad.1
Korzystam z wzorów:
a
3 + b
3 = (a + b)*(a
2 − a*b + b
2)
a
5 + b
5 = (a + b)*(a
4 − a
3*b + a
2*b
2 − a*b
3 + b
4)
Licznik:
a
3 + 27*b
3 = a
3 + (3*b)
3 = (a +3*b)*(a
2 − 3*a*b + 9*b
2)
Mianownik
a
5 + 243*b
5 = a
5 + (3*b)
5 =
(a + 3*b)*(a
4 − a
3*3*b + a
2*(3*b)
2 − a*(3*b)
3 + (3*b)
4) =
(a + b)*(a
4 − 3*a
3*b + 9*a
2*b
2 − 27*a*b
3 + 81*b
4)
Podstawić do ułamka i uprościć przez a + 3*b przy założeniu że a + 3*b ≠ 0
Zad.2
| x2 − 1 | | x2 − 1 | | 1 + √x | |
| = |
| * |
| = |
| 1 − √x | | 1 − √x | | 1 + √x | |
| (x2 − 1)*(1 + √x) | | (x + 1)*(x − 1)*(1 + √x) | |
| = |
| = |
| (1 − x) | | −(x − 1) | |
−(x + 1)*(1 +
√x) przy zał. że x ≠ 1
Zad.3
W minowniku wyłącz − przed nawias,uzyskasz −(a − b)
12 paź 12:09
12 paź 12:15
Bobson: Dzięki
12 paź 12:29
Biebrza: √5 jest pierwiastkiem wielomianu o wspólcz. całkowitych P(x)=x
2−5,jeśli P(x) posiada
| | p | |
pierwiastki wymierne to są nimi dzielniki −5,lub liczby |
| ,gdzie p I −5,q I 1.Żadna z |
| | q | |
liczb w/w nie jest pierwiastkiem P(x),a wiemy ,że
√5 jest ,więc musi być niewymierny.
Ładnie namotane?
12 paź 13:29