matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
k
żaba:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego an=5n−1, n∊N, mniejszych od 100.
11 paź 00:03
Eta:
4, 9,14, 19, ............ , 99 a
1
= 4 , r= 5 i a
20
= 5*20 −1 = 99 i n= 20
a
1
+a
20
S
20
=
*20=..................
2
11 paź 00:21