a
WFD: Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli, którzy byli by tak mili pomóc mi rozwiązać równanie
√(x−2)(4−x) >x−3
od czego powinienem zacząć
11 paź 19:53
Musze to mieć: pomnoz razy potege
11 paź 19:55
Bogdan:
Od określenia dziedziny nierówności
11 paź 19:56
XyZ: Do dziś nie umiem tego rozwiązywać
11 paź 20:04
WFD: dziedzina czyli to pod pierwiastkiem większe bądź równe zero
(x−2)(4−x)≥0 mnoże razy −1
(x−2)(x−4)≥0
x=2 i x=4
z paraboli czytam, że D = R \ (2,4)
tak ?
11 paź 20:10
Eta:
nie
zmiana zwrotu nierówności to gdzie

?
D= < 2, 4>
11 paź 20:13
WFD: 
faktycznie
a dalej mam rozwiązywać tą nierówność tak poprostu ? czyli poniesc do kwadratu, wymnożyć
przenieść upożądkować i za pomocą delty wliczyć miejsca zerowe
11 paź 20:16
Bogdan:
Nie potrzeba mnożyć przez (−1), wystarczy wyłączyć znak minus przed nawias
(x − 2)(4 − x) ≥ 0 ⇒ −(x − 2)(x − 4) ≥ 0
11 paź 20:16
Eta:
oczywiście : upo
rządkować

po "pariadek" ( w języku sąsiada zza Buga)
11 paź 20:17
WFD: po uporządkowaniu

Δ = 8
x
1 = (6−{2})/2
x
2 = (6+{2})/2
11 paź 20:20
WFD: wynik mieści się w dziedzinie czyli x∊ ( (6−{2})/2 , (6+{2})/2)
11 paź 20:24
WFD: tak to ma mniej więcej wyglądać ? bo mam wątpliwości

dlaczego w odp jest x∊ <2,
(6+{2})/2)
11 paź 20:34
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie.
11 paź 20:37
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB
11 paź 20:38
WFD: Panie Bogdanie, gdzie zrobiłem błąd ?
11 paź 20:39
Eta:
Witaj
AROB
11 paź 20:41
WFD: Czy ktoś może mi pomóc ?
11 paź 20:51
Andrzej: Zaraz napiszę
11 paź 20:58
WFD: dziękuje
11 paź 21:00
Andrzej: Rozumiem że dziedzinę mamy ustaloną : <2,4>
To teraz chcemy podnieść obie strony nierówności do kwadratu, ale wolno to robić tylko gdy obie
strony są tego samego znaku. (Jeśli są dodatnie to po prostu kwadratujemy, a jeśli ujemne to
kwadratujemy i zmieniamy znak nierówności na przeciwny.)
Lewa strona jest dodatnia, a ściślej mówiąc nieujemna, więc sprawdzamy kiedy prawa też taka
jest.
x − 3 ≥ 0 ⇔ x ≥ 3, a biorąc pod uwagę dziedzinę x∊<3,4>
(x−2)(4−x) > (x−3)2 rozwiąż i uwzględnij dziedzinę.
A co zrobić kiedy lewa strona jest ujemna ? czyli x ∊ <2,3) ? Ano nic już nie trzeba robić,
mamy oczywistą oczywistość:
dodatnia > ujemna
czyli przedział <2,3) należy do rozwiązania.
Odpowiedzią jest suma rozwiązania 1. przypadku i całej dziedziny 2. przypadku.
11 paź 21:06
WFD: ok

bardzo dziękuje za pomoc. Polecam w modlitwie
11 paź 21:11
WFD: Andrzeju. A mógłbyś zapisać mi jak po kolei zapisać rozwiązanie ?
11 paź 21:23