ciągi
Beartes: Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz różnicę tego ciągu i zapisz kolejne dwa jego
wyrazy.
a) −3, 2, 7,...
b)1+√2, 1+2√2, 1+3√2,...
c)10,2, 10,6 11,...
d)125,5, 120, 114,5,...
e)1 3/7, 6/7 , 2/7,...
f)(1+√22, 3, (1−√22,...
Może mi ktoś w tym pomóc i wytłumaczyć bo nie wiem jak to zrobić z góry dziękuje
11 paź 15:46
DanexZ: a) różnica pomiedzy kolejnnymi wyrazami wynosi 5 bo 2−(−3)=5 i 7−2 =5
12,17
reszte juz powinienes umiec zrobic
pamietaj zeby od wiekszego odejmowac mniejszy
11 paź 19:47
11 paź 19:49
Bogdan:
Np, 25, 22, 19, 16, 13.
Tutaj r = 22 − 25 = 19 − 22 = 16 − 19 = 13 − 16 = −3.
Nie od większego mniejszy, a od następnego poprzedni, czyli mając ciąg (an):
różnica r = an+1 − an.
11 paź 19:52