Zadanie z obliczaniem procentów. Proszę o pomoc
mat: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a nastepnie obniżono o 20%. Zatem cene towaru
obnizono o

Bardzooo prosze o pomoc i krótki opis w jaki sposób to jest obliczone
24 maj 18:34
Edek: x − cena
x*30%=0,3x
x−0,3x=0,7x
teraz
0,7x*20%=0,14x
0,7x−0,14x=0,56x
Odp. Nowa cena wynosi 56% początkowej ceny .
24 maj 21:39
ja i tyle: łatwiejszego zadania nie mogłaś/łeś dac....
24 maj 21:42
mat: Edku bardzo Ci dziękuje

wiem ze to jest na poziomie 1 gim jednak mój humanistyczny umysł nie
potrafi opanować tego typu zadań
25 maj 15:21
ania: egipt ma 68,3mln mieszkańców , Cad ma powierzchnię 1,28 mln .Ile hektarów powierzchni ma
algierii przypada na 1 mieszkańca tego kraju ? jaka jest gestośc zaludnienia {liczba
ludnaosci
mieszkańców na 1 km} w RPA
11 paź 12:43