Trudne
Katrin: Bardzo trudne zadanie z którym nie mogę poradzić

:((
Prosze o podpowiedź.
Kupiec ma dwie beczki wina, w których stosunek liczby litrów wina z pierwszej beczki do liczby
litrów wina z drugiej beczki wynosi 3:2. Litr wina z pierwszej beczki kosztuje tyle złotych
ile wynosi 5%liczby litrów wina znajdzujacego sie w drugiej beczce.
Litr wina w drugiej beczce jest o 2 zł droższy niż litr wina z pierwszej. Łaczna wartosc wina w
obu beczkach jest równa 960zł.Ile litrów wina jest w kazdej beczce i ile zlotych kosztuje litr
wina z kazdej beczki?
10 paź 17:55
Katrin: Jakie równanie można ułozyc wogole?:(
10 paź 18:11
anmario:
Coś tu jest nie tak, Katrin
"Litr wina z pierwszej beczki kosztuje tyle złotych ile wynosi 5%liczby litrów wina
znajdzujacego sie w drugiej beczce."
Bardzo mnie boli ten tekst, to niemożliwe jest po prostu.
Jednak jeśli się uprzeć:
x − ilość wina w pierwszej beczce (w litrach)
y − ilość wina w drugiej beczce (w litrach)
x+y=960
Dostajesz prosty układ równań z którego wyliczysz x i y
Teraz to objęte cudzysłowem:
0,05y −− koszt litra wina z pierwszej beczki
Musi być:
x−0,05y=2
I to wszystko, ale taka moja rada − wyrzuć ten zbiór zadań na śmietnik. Pozdrowienia
10 paź 18:13
anmario: Kurcze, za bardzo się śpieszyłem, przepraszam, poczekaj chwilkę.
10 paź 18:15
Katrin: Odpowiedź jest taka:
w 1 beczce 120 litrów w cenie 4 zł za litr, w 2 beczce 80litrów w cenie 6zł za litr.
Zadanie przepisałam tak jak ma być jest głupie

Miesza mi sie w głowie juz o nich
10 paź 18:18
anmario: 0,05y −− koszt litra wina z pierwszej beczki
0,05y*x −−− koszt całości wina w pierwszej beczce
Wino z drugiej beczki jest o dwa złote droższe na litrze zatem litr kosztuje 0,05y+2 a całość
wina w drugiej beczce to koszt litra razy ilość litrów czyli (0,05y+2)*y
Zgodnie z warunkami:
0,05y*x +(0,05y+2)*y=960
Wcześniej za szybko chciałem zrobić i miałem nadzieję, że to 960 to łączna ilość wina a to
łączny koszt przecież, nie?
W każdym razie znowu masz układ równań z tym, że trudniejszy, co nie zmienia faktu, że
rozwiązywalny. Jak będziesz miała z nim kłopot to nadaj, za około godzinkę półtorej jeszcze
tu zajrzę i może coś doradzę, mam nadzieję, że nic nie pokićkałem tym razem.
Pierwsza rada bez zmian
10 paź 18:29
Katrin: Hehe

Jak nie dam rady tego zrobić to wykorzystam tą pierwszą radę

Kurcze trudne to jest

Jeszcze może jakoś da się rozwiązać, ale nie rzumiem tego wogóle

ehhh:(
10 paź 18:35
anmario:
Przeczytaj uważnie rozwiązanie, jest na pewno poprawne, sprawdziłem, wychodzi odpowiedź jaką
podałaś. Jednak takie mieszanie pojemności z ceną wydaje mi się niedopuszczalne, co nie znaczy
oczywiście, że zadanie nie jest rozwiązywalne. W sekrecie powiem Ci, że mnie też kręci się w
głowie w takich przypadkach
10 paź 18:44
fik-mik:
10 paź 18:49
10 paź 19:12
Bogdan:
fik−mik − Ety gdzieś tu nie widziałaś

?
10 paź 19:21
fik-mik:
10 paź 19:29
fik-mik:
Właśnie też się zastanawiam ? .... gdzie podziewa się "Eta"

Pozdrawiam
10 paź 19:31
Bogdan:
Ja już wiem

, ale nie powiem
10 paź 19:36