jest to zdanie prowadzące do równań i nierówności kwadratowych
ddd: Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta
prostokątnego którego przyprostokątne różnią się o 7 m. powierzchnia rabaty wynosi 30 m2
ile metrów płotka potrzeba na ogrodzenie tej rabaty?
jast to zdanie prowadzące do równań i nierówności kwadratowych
niewiem kompletnie jak je rozwiązać ktoś pomoże?
11 paź 17:32
Aneczka: a− dlugosc jednej przyprostokątnej
b=a−7 − dlugosc drugiej przyprostokatnej
Pole=30m2
Pole=1/2*a*b
1/2*a*(a−7)=30
1/2a2 − 7/2a=30
1/2a2 − 7/2a − 30=0
Δ=289/4
pierwiastek z Δ=17/2
czyli a= −10/2 lub a=12 ale dlugosc nie moze bys ujemna wiec a=12.
Wiec b=5. Korzystamy z tw Pitagorasa: a2+b2=c2
czyli 122+52=c2.
c2=169 czyli c = 13.
Obw=12+5+13=30 a wiec na ogrodzenie potrzeba 30 m plotka.
11 paź 18:05
DanexZ: x− dl. krótszej przyprostokątnej x>0 ⋀ x+7>0 D:x∊(0:∞)
x+7− dl. dłuższej przyprostokątnej
x2 + (x+7)2 − dl. przeciwprostokątnej
pole=30 wiec 0.5x(x+7)=30
0.5(x2+7x)=30
x2 + 7x = 60
x2 +7x − 60 = 0
Δ=49+240=289
x1= −12 ⋁ x2 = 5
∉D
obw = 5+5+7+25+144=186[m]
11 paź 18:25
ddd: dziekuje


a jest jeszcze jedno zadanie ...
Do turnieju siatkówki zgłosiły się reprezentacje klas pierwszych pewnego liceum . Klasy
rozegrały każda z każdą po jednym meczu . wszystkich meczów rozegrano 10. Ile klas brało
udział w tym turnieju ?
11 paź 20:39
Jola: x− ilość klas
x(x−1)=20
x
2−x−20=0
a=1
b=−1
c=−20
Δ=1−4*1*(−20)
Δ=81
√Δ=9
| | 1−9 | | −8 | |
x1= |
| = |
| =−4 sprzeczność zadania |
| | 2 | | 2 | |
x=5
Odp: 5 klas brało udział w tym turnieju
30 paź 19:38