kombinatoryka
***7.98***: 3. Spośród liczb{1,2,3,...1000} losujemy jednocześnie dwie , które
oznaczamy x i y . Ile jest możliwości wylosowania takiej pary liczb , dla
której :
b) x*y jest podzielne przez 23?
9 paź 16:42
***7.98***: ponawiam pytanie... jej co się stało z wszystkimi którzy zwykle chętnie tu pomagali? nikt nie
umie kombinatoryki?
10 paź 09:07
***7.98***: ponawiam
10 paź 20:50
fik-mik:
He,he......... oglądamy w TV ...
10 paź 20:53
Andrzej: Już piszę (przerwa w meczu jest)
10 paź 21:22
Andrzej: Policzę to przez zdarzenie przeciwne − x*y nie jest podzielne przez 23, a potem odejmę liczbę
tych możliwości od wszystkich.
23 jest liczbą pierwszą, więc żeby x*y było podzielne przez 23 któraś z liczb x, y musi być
podzielna przez 23. Żeby spełnić zdarzenie przeciwne należy wylosować tak, żeby żadna z liczb
nie była podzielna przez 23. Tych podzielnych jest 43, więc tych niepodzielnych jest 957.
10 paź 21:26
fik-mik:
Ja też

wykorzystuję przerwę:
x*y −−− podzielny przez 23 : to x podzielne przez 23 lub y podzielne przez 23'
i obydwie podzielne przez 23
zatem ilość ich jest:
1*23 , 2*23, 3*23,................... 43*23 = 989
jest ich łącznie 43 takie liczby w tym przedziale od 1 do 1000
to liczb y jest: 1000 − 43 = 957
więc łacznie jest takich par : 43*957=....... wymnóż
podobnie gdy dla pierwszej różnej od 23 a druga podzielna przez 23
zatem: mamy ich razem : 2* 43*957 =......... podaj wynik
ale , to nie wszystko:
jeszcze takie ,że obydwie podzielne przez 23
więc ilość ich jest: 43*42 =..........
odp: ilość takich liczb jest:
84 108
jak się nie pomyliłam w liczeniu na "maszynce"

Pozdrawiam , idę na <goll>
10 paź 21:32
fik-mik:
Andrzej 
Kolejność jest istotna!
więc ............
Nasze wyniki się różnią: u Ciebie: wynik 42 054
a u mnie : wynik 84 108
10 paź 21:44
Andrzej: Jaka kolejność ? W treści zadania widzę wyraźnie słowo "jednocześnie".
10 paź 22:58
Eta:
w/g mnie; to pary; (x,y) i ( y,x)
10 paź 23:13
frytownica: no to ja poproszę o pokazanie co jest błędnego w rozumowaniu, że jeżeli iloczyn ma być
podzielny przez 23 to jedna z cyfr musi być podzielna przez 23 a druga dowolna jaką
wylosujemy, więc mamy z jednej strony konieczność wylosowania jednej z 43 liczb a jako druga
może być wylosowana dowolna z 999. czyli ostatecznie otrzymujemy 43*999 = 42957
7 lis 17:29
zelo: do frytkownica:
do każdej liczby x podzielnej przez 23 może być 999 liczb y
do każdej liczby x niepodzielnej przez 23 mogą być 43 liczby y podzielne przez 23
czyli 43*999 + 957*43
2 lis 13:32