funkcje
kasia:): wykaż,że nierówność: 4x4−12x3+25x2−48x+36≥0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
12 paź 13:26
Andrzej: 4x4−12x3+25x2−48x+36 = 4x4−12x3+9x2+16x2−48x+36 = /rozbiłem 25x2/
= x2 (4x2 −12x +9) + 4 (4x2 −12x +9) = /pogrupowałem wyrazy/
= (x2 + 4) (4x2 −12x + 9) = /wyłączyłem wspólny czynnik/
=(x2 + 4)(2x − 3) 2 /zwinąłem wzór skróconego mnożenia/
i narysuj ładny wężyk, umiesz ?
12 paź 14:56
yeti:
Można bez "wężyka"
przeprowadzić analizę:
x2 + 4 >0 dla x€R
(2x −3)2 ≥0 dla x€R
więc iloczyn jest ≥0 dla kazdego x€R
12 paź 15:02