Funkcje trygonometryczne
bla bla: | | 8cosα−7sinα | |
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα=3 oblicz |
| |
| | 5cosα+2sinα | |
10 paź 18:38
Bogdan:
Wyłącz cosα przed nawias w liczniku i w mianowniku
10 paź 18:45
bla bla: nie za bardzo wiem jak. sinα moge zamienić na
√1−cos2α ...
| | 8cosα−7√1−cos2α | |
czyli mam postać taką |
|
|
| | 5cosα+2√1−cos2α | |
albo
| | 8 | | 7sinα | |
cosα( |
| )− |
| |
| | 5+2sinα | | 5+2sinα | |
10 paź 18:52
Bogdan:
Wyłącz cosα przed nawias i skróć ułamek przez ten cosα.
10 paź 18:54
fik-mik:
| cosα(8 −7tgα) | |
| = >>>>>>>> |
| cosα(5 +2tgα) | |
10 paź 18:55
Bogdan:
| 8cosα − 7sinα | | cosα( 8 − 7tgα) | |
| = |
| = |
| 5cosα + 2sinα | | cosα(5 + 2tgα) | |
10 paź 18:56
bla bla: wyszło mi
−1330
dzieki bardzo
10 paź 18:58
10 paź 19:00
bla bla: aaaaa

no oczywiście, że tak

już mi sie nawet znaki mylą

dzieki za poprawienie błedu
10 paź 19:17