wytlumaczcie prosze
AdiEX: AdiEX: wytlumaczycie jak te zadania zrobic prosze


1)iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik
rowna sie 21. znajdz te liczby prosze o pomoc
2)dwie krawcowe obszywaja obrusy. pierwsza robi to w 20 minut a druga w 25 min obie zaczely o
7.00 a) o ktorej godzinie obydwie pierwszy raz jednoczesnie skoncza obszywac obrusy b)ile razy
skoncza jednoczesnie obszywac obrusy w ciagu 8 godzin pracy mialem teraz temat o nwd i nww i
chyba trzeba sie o to opierac serdeczne dzieki za pomoc PROSZE POMOZCIE!
11 paź 22:31
Bogdan:
21x * 21y = 6174
11 paź 22:48
Andrzej: zad 1) niech te liczby nazywają się a i b
6174 = 2 * 3 * 3 * 7 * 7 * 7 = 21 * 21 * 2 * 7
Skoro 21 jest wspólnym dzielnikiem to są takie możliwości:
a = 21 * 2, b = 21 * 7 lub na odwrót
lub
a = 21 * 2 * 7, b = 21 lub na odwrót.
Czyli są to liczby 42 i 147 lub 294 i 21
11 paź 22:57
Andrzej: zad 2) NWW (20,25) = 100
zatem pierwszy raz skończą jednocześnie po 100 minutach, czyli o 8:40
8 godzin to 560 minut, czyli 5 razy
11 paź 22:59
Bogdan:
Andrzeju, cieszę się z Twojego powrotu do naszego forum. Pamiętam Twoją aktywność
i skuteczność wiosną.
Pisząc 21x * 21y = 6174 chciałem dać szansę
AdiEXowi na samodzielne dokończenie
rozwiązania.
Pozdrawiam
11 paź 23:10
Andrzej: Bogdanie, obawiam się że to może być taki jednorazowy mój wybryk, strasznie zarobiony
jestem, tylko w ten weekend trochę wolnego miałem... Ale lubię to robić, mimo że codziennie
zawodowo robię to samo to dobrze mi się tu odpoczywa. Więc postaram się czasem zaglądać.
No i można gg do fajnej dziewczyny czasem dostać

również pozdrawiam
11 paź 23:27
Bogdan:
Życzę więc jak najwięcej takich wybryków
11 paź 23:36