wykazać że jest taka sama odległość
bla bla: wykaż, że odległość dowolnego punktu paraboli y=x2 os punktu (0,14) jest taka sama jak
odległość tego punktu od prostej y=−14
11 paź 00:08
Bogdan:

Parabola to zbiór punktów równo odległych od pewnej prostej (zwanej kierownicą paraboli) i
pewnego
punktu (ogniska paraboli) nie leżącego na tej prostej.
W tym zadaniu ogniskiem jest punkt F(0, 1/4), kierownicą jest prosta y= −1/4. Punkt A(x,
−1/4)
należy na kierownicy.
Bierzemy dowolny punkt paraboli y = x
2, niech to będzie punkt P(x, x
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|PF|2 = ( x − 0 )2 + ( x2 − |
| )2 = x2 + x4 − |
| x2 + |
| = |
| | 4 | | 2 | | 16 | |
|PA|
2 = ... dokończ i porównaj z |PF|
2
11 paź 00:32
Bogdan:
Nieładnie się zapisało, powtarzam.
Parabola to zbiór punktów równo odległych od pewnej prostej (zwanej kierownicą paraboli)
i pewnego punktu (ogniska paraboli) nie leżącego na tej prostej. W tym zadaniu ogniskiem jest
punkt F(0, 1/4), kierownicą jest prosta y= −1/4. Punkt A(x, −1/4) należy do kierownicy.
11 paź 00:34
bla bla: |PA|2=(x−x)2+(x2+14)2=x4+12x2+116
|PF|2=|PA|2
|PF|=|PA|
Dziekuje bardzo, pozdrawiam
11 paź 00:50
Bogdan:
11 paź 00:53