11 paź 10:00
Kuba: masz podane 2 punkty
A=(−1,5)
B=(2,−4)
z tego obliczasz wzor funkcji
5=−a+b /*(−1)
−4=2a+b
−5=a−b
−4=2a+b
−−−−−−−−−−−−−
−9=3a
a=−3 5=−(−3)+b
2=b
f(x)=−3x+2
i teraz podstawiasz punkty z tabelki do wzoru i sobie liczycsz to co chcesz
11 paź 10:43
Paula: Dzięki!
11 paź 11:02
Paula: Tylko jak to obliczyć w 'drugą stronę'? Tj. przykład gdzie f(x) jest podane, a x nie ma.
2 kolumna tabeli.
11 paź 11:12
tim: Masz wzór funkcji:
f(x) = −3x + 2
Dla x = 0 f(x) = −3 * 0 + 2 = 2
Dla f(x) = −10 −10 = −3x + 2 3x = 12 x = 4
11 paź 11:22
Paula: Zrobiłam to sama od końca, innym sposobem i dobrze mi wyszło, też x=4.
Nie umiałam z −3, ale już też wiem jak to się robi.
Dla f(x)=−3 −3=−3x+2 3x=5 x=
35.
THX
11 paź 11:37
tim: Źle.
3x = 5
Uważaj
11 paź 12:17