Liczby zespolone równanie
worm: (z+5)2=i
12 paź 10:33
AS:
z + 5 = ±√ i
z1 = √ i − 5 , z2 = −√ i − 5
12 paź 10:39
worm: dzięki
12 paź 11:26
Miś:
Tak, dobrze tylko należałoby
√ i przedstawić jako liczbę w postaci a + bi:
można sprawdzić podnosząc do kwadratu obie strony.
12 paź 11:53
AS:
Skarcony przez Miś−a biorę się do roboty i wykańczam zadanie
√ i = a + b*i ⇒ (a + b*i)
2 = i ⇒ a
2 − b
2 + 2*a*b*i = 0 + 1*i
Porównując współczynniki mamy układ równań
a
2 − b
2 = 0 i 2*a*b = 1
a
2 = b
2 i 2*a*b = 1
b = +a i 2*a*b = 1 b = −a i 2*a*b = 1
| | √2 | |
2a*a = 1 ⇒ a = √1/2 = |
| b = a |
| | 2 | |
Ostatecznie
| | √2 | | √2 | |
z2 = − |
| − 5 − |
| *i |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 15:26