Wyznacz współczynniki p i q ....
Marta: Wyznacz współczynniki p i q wielomianu w jeśli w(−1)=4 i w(0)=3 .
a)w(x)=x3+px2−4x+q
b)w(x)=19x4−16x2−x−12
10 paź 11:23
slator: Podstawiasz za x liczbę −1 a za w(x) 4. To jest pierwsze równianie a drugie tworzysz
analogicznie tzn. za x podstawiasz 0 a za w(x) 3. Wykonujesz proste działania tak by utworzyć
dwa równania z niewiadomymi p oraz q. Wystarczy potem rozwiązać utworzony układ równań.
10 paź 11:28
tim: w(0) = 3
w(0) = 0 + 0p − 0 + q
w(−1) = 4
w(−1) = −1 + p + 4 + q
10 paź 11:29
Marta: dziekuje
10 paź 20:07
slash: w(x) = x2 + 6
3 gru 18:26