pomocyyyy
jaska: oblicz a4+ b4 wiedzac ze:
a) ab=1 oraz a2+b2=3
prosze o pomoc nie umiem tego zrobic
11 paź 18:10
jaska: :(:(:(:(
11 paź 18:11
jaska: musze to na jutro dac a nie mam pojece jak to zrobic jest jeszcze drugi podpunkt
b) a2+b2=9 oraz a+b=1
ale bylabym wdzieczna choc za jeden podpunkt
:(
11 paź 18:15
Bogdan:
Rozpisz wzorem skróconego mnożenia (a2 + b2)2 = ...
11 paź 18:16
jaska: ale to bedzie a
4 +2a
2b
2+b
4 ale jak dalej ? wiem ze ma wyjsc 7 w a) oraz w b) 49
ale nie mam pojecia czemu
11 paź 18:20
Bogdan:
po prostu wstaw swoje dane do (a2 + b2) = a4 + 2a2b2 + b4,
zapomniałaś, że a2 + b2 = 3 i ab = 1 ?
11 paź 18:32
Bogdan:
Czy już jest jasne?
11 paź 18:44
jaska: powiedzmy
11 paź 19:17
jaska: ze tak
11 paź 19:17
Bogdan:
To zakończmy: a2 + b2 = 3 i ab = 1
(a2 + b2)2 = a4 + 2a2b2 + b4 = a4 + 2(ab)2 + b4
32 = a4 + 2*12 + b4
9 − 2 = a4 + b4
Ostatecznie: a4 + b4 = 7
Podobnie rozwiązuje się drugie zadanie. Pokaż, jak rozwiązałaś zadanie b.
11 paź 19:31
zosiaaa: no juz wiem czmu tak ale w podpunkcie b) jak rozpisuje wzor wychodzi mi znow 2*a2b2 i teraz
jak to rozpisac zeby to zastosowac a+b = 1
11 paź 19:42
jaska: no juz wiem czmu tak ale w podpunkcie b) jak rozpisuje wzor wychodzi mi znow 2*a2b2 i teraz
jak to rozpisac zeby to zastosowac a+b = 1
11 paź 19:42
Bogdan:
Jaki wzór rozpisujesz w punkcie b ?
11 paź 19:55
jaska: no taki jak w przypadku a
11 paź 20:03
Bogdan:
tam mieliśmy wyznaczyć a4 + b4, a co masz wyznaczyć w zadaniu b ?
11 paź 20:35
jaska: w zadaniu b mam wyznaczyc rowniez a4 + b4
11 paź 20:40
Bogdan:
To dodatkowo rozpisz (a + b)2 = ...
11 paź 20:41
jaska: no ja robie tak :
podstawiajac juz do wzoru:
9
2=a
4 + 2(a+b)
2+b
4
81=a
4+2*1
2+b
4
81=a
4 + 2 +b
4
81−2= a
4+b
4
i to wychodzi mi zly wynik bo ma wyjsc 49
11 paź 20:52
Bogdan:
i co Ci wyszło ?
11 paź 20:52
jaska: no wyszlo mi a4 + b4 = 79
11 paź 20:55
Bogdan:
a2 + b2 = 9 i a + b = 1, trzeba wyznaczyć a4 + b4.
(a2 + b2)2 = a4 + 2(ab)2 + b4 ⇒ 92 = a4 + b4 + 2(ab)2
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2 ⇒ 12 = 9 + 2ab ⇒ −8 = 2ab ⇒ ab = ....
11 paź 20:56
jaska: juz teraz rozumiem

dziekuje za cierpliwosc do mnie

)
11 paź 21:13
Bogdan:
11 paź 21:22