wyznacznik
damian: Mam problem z wyznacznikiem...
Mam oto taki wyznacznik:
|4 4 4 4 |
|4 −4 4 4|
|4 4 −4 4|
|1 1 1 −1|
Czy ktoś mógłby go rozwiązać tłumacząc mi kolejne etapy i co się z kąd wzięło?
Z góry bardzo serdecznie dziękuję
11 paź 13:33
Bogdan:
Z pierwszego, drugiego i trzeciego wiersza wyłączamy 4, następnie od drugiego, trzeciego
i czwartego wiersza odejmiemy pierwszy.
|1 1 1 1| |1 1 1 1|
|1 −1 1 1| |0 −2 0 0|
4*4*4*|1 1 −1 1| = 64*|0 0 −2 0| = 64*1*(−2)3 = −512
|1 1 1 −1| |0 0 0 −2|
Jeśli wszystkie liczby poza główną przekątną wyznacznika są równe zero, to wartość
wyznacznika jest równa iloczynowi liczb głównej przekątnej.
11 paź 14:52
damian: Dzięki wielkie Bogdan

Na Ciebie zawsze można liczyć
11 paź 16:11
Bogdan:
11 paź 16:14