bryly obrotowe
Wojtek: Witam
Moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem?
Oblicz obiętość stożka wiedząc , że jego pole powierzchni całkowitej wynosi 36π , a tworząca ma
długość 5.
11 paź 14:24
Wojtek:
36π=πr
2+πrl
36=r
2+6r
teraz mam wyliczyc r za pomocy Δ? Nie wiem...
11 paź 14:31
tim: Tworząca ma długość 5.
Więc
r2 + 5r = 36
r(r + 5) = 36
r = 4
11 paź 14:36
Wojtek: jak wyliczyłeś te r?
11 paź 15:06
Wojtek:
11 paź 18:47
Eta:
Pc = 36π i l=5
πr2 + πrl= 36π => r2 +5r = 36
r2 +5r −36=0 Δ= 169 √Δ =13
r1= 4 v r2= −9 −−− odrzucamy , bo r>0
zatem r=4
V = 13πr2*h h2 = l2 − r2 => h2= 25 −16 => h2= 9
to h= 3
podstaw dane ...... i wyznacz V
11 paź 18:55
Wojtek: Dzięki Eta!
11 paź 19:49