wykaż
tomek: wykaz, ze jezeli n jest sumą kwadratow dwoch liczb calkowitych, to liczba 5n rowniez ma tę
wlasnosc
10 paź 19:19
Andrzej: Założenie: istnieją a,b ∊ C: n = a2 + b2
Teza: istnieją m,k ∊C: 5n = m2+k2
Dowód:
5n = 5(a2+b2) = /rozbijam to na potrzebne mi składniki/
= a2 + 4b2 + 4a2 + b2 = /dodaję i odejmuję 4ab/
= a2 + 4ab + 4b2 + 4a2 −4ab + b2 = /zwijam wzory skróconego mnożenia/
= (a+2b)2 + (2a−b)2 = / jeśli a i b były całkowite to m=a+2b i k=2a−b też są całkowite/
=m2 + k2 cbdo
10 paź 19:56
ttre:

Ω∑∑∑⇔→→→→→≈≠≠↙
15 gru 13:12
Panko: Pewne uogólnienie bazujące na prostej tożsamości algebraicznej :
(a2 +b2 )*(c2 + d2) = ( ac+bd)2 + ( ad − bc )2
stąd n=x2 + y2 5=22 +12
5n=(x2 + y2)*( 22 +12 ) = ( 2*x+ 1*y)2 + ( 1*x − 2*y)2
.......................................................................................
Z powyższego widać czym można podmienić liczbę 5, żeby teza nie padła.
Musi ta liczba być sumą kwadratów
15 gru 13:36