prawdopodobienstwo
Kuba: 1.Szesciu pasazerow wsiada do tramwaju zlozonego z 3wagonow.Kazdy losowo wybiera wagon. Oblicz
prawdopodobienstow ze:
a)wszyscy pasazerowie wsiada do jednego wagonu
b)pasazerowie znajda sie tylko w 2 wagonach
mogl by mnie ktos naprrowadzic jak to zrobic. tym razem bez rozwiazania. samo naprowadzenie
zebym wiedzial jak zaczac. bo musze sie tego nauczyc.
11 paź 10:36
Andrzej: Rozumiem że zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych umiesz określić.
a) trzeba tylko wybrać wagon do którego mają wsiąść, wtedy oni już nie będą mieli innego
wyjścia tylko wsiąść

b) trzeba wybrać te dwa wagony z trzech, a potem każdy pasażer musi wybrać dla siebie jeden
wagon z tych dwóch.
11 paź 11:44
Kuba: a)czyli
A−wybor jednego wagonu z 3
Ω−6osob wsiada do wagonu 1, 6 osob wsiada do wagonu 2, 6 osob wsiada do wagonu 3
czyli 6*3+6*3+6*3

tak
11 paź 11:49
Andrzej: a) #Ω = 36 − bo każdy może wybrać jeden z trzech wagonów (wariacja z powtórzeniami)
#A = 3 − wybór jednego z trzech wagonów do którego wszyscy wsiądą
11 paź 11:56
Kuba: czyli do b)
cholera ja tej kombinatoryki sie chyba niegy nie naucze
Pomocy nie wiem jak dalej, niestety:(
11 paź 13:51
11 paź 13:57
Kuba: czyli
A=3*64=192
P(A)=192/729=64/243

nie wiem czy dobrze mysle ale czy nie trzeba odjac 6 w A
11 paź 14:06
Andrzej: Jest jeszcze jeden drobiazg... czy w treści zadania jest napisane "tylko w dwóch wagonach ?"
jeśli tak to trochę nieścisłe... Powinno być albo "w dokładnie dwóch wagonach" albo "w co
najwyżej dwóch wagonach".
11 paź 14:07
Kuba: pisze "tylko w 2 wagonach"
i czy dobrze rozumuje
11 paź 14:20