Pomocy, ranunku, pomóżci!!
Jaaaaa: Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc że A=(−6;2), C=(3;2), natomiast współrzędne punktu B są
rozwiązaniem układu równań:
{y= 1/3 x +3
{y= −x +5
11 paź 17:09
Aneczka:

Punkt B otrzymuje rozwiazujac ukad równan następująco:
1/3x+3=−x+5
4/3x=2
x=3/2
y=7/2
A wiec punkt B ma wspolrzedne: B=(3/2,7/2)
Pole liczymy ze wzoru 1/2a*h gdzie a to dlugosc odcinka laczacego A i C patrzac po x. Mozna po
kratkach policzyc ze ma dlugosc 9.
Z kolei "a" to dlugosc odcinka miedzy B i C patrzac po y. Tez po kratkach widac ze jest to 3/2.
A wiec pole wynosi: P=1/2*9*3/2=27/4.
11 paź 17:36
Katie91:

y=
13x + 3
y=−x+5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=
13x + 3
x=5 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=
13(5−y) + 3
x=5 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=
53 −
13y + 3
x=5 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y +
13y=
53 + 3
x=5 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
13y=3
53
x=5 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
43y=
143 / *
34
x=5 −y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=
144
x=5 −
144
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=3
12
x=1
12
P
Δ=
12a*h
a = |AB| = 9
h = 1
12
P
ΔABC =
12*9*1
12=
= 4
12*1
12=
=
92*
32=
274=
=6
34
OdP: Pole ΔABC wynosi 6
34 cm
2.
11 paź 18:05