prosze
usia: pan nowicki spłacil dlug w wysokosci 2040zł w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od
poprzedniej o 60 zł.Ile wynosila pierwsza rata

prosze o obliczenia
11 paź 21:42
AROB: pomogę
11 paź 22:23
AROB: Jest to ciąg arytmetyczny, w którym: S
n=2040, n= 12, r = −60, a
1 = ?
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = a
1 + 11 * (−60)
a
n = a
1 − 660
Podstawiamy wyznaczone a
n i wyliczamy a
1 :
| | a1 + a1 − 660 | |
2040 = |
| * 12 |
| | 2 | |
2040 = 6(2a
1 − 660) /:6
2a
1 − 660 = 30 /:2
a
1 − 330 = 15 ⇒
a1 = 345
11 paź 22:31
usia: a ja w odpowiedziach mam podane ze ta pierwsze rata wynosiła 500 zł
12 paź 08:09
worm: dane są ok
tylko później po ułamku:
2040=6(a1+a1−660) /:6
340=2a1−660
170=a1−330
500=a1
12 paź 12:51