Metody podstawiania
BlackGirl: Hej. Pomógłby mi ktoś ?
Mam takie zadanie.
Rozwiąż układy równań metodą podstawiania

a) {5x+3y=0
1,5x+y=2 }
b) {y=3x−1
2x=y+1}
c) {1/2x + 2y =4
−x+3y=−1}
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki.
11 paź 18:55
11 paź 18:57
BlackGirl: ups... tych zamykanych nawiasów nie ma byc .
11 paź 18:58
BlackGirl: o dziękuje. jeden przykład już mi wyszedł
11 paź 19:05
Eta:
Zatem .... pracuj dalej

Powodzenia!
11 paź 19:10
BlackGirl: nie potrafie zrobić przykładu b.... proszę, pomóżcie.
11 paź 19:17
Eta:
Eee tam, bajki opowiadasz

y = 3x −1
2x = 3x −1+1 => x = 0 to y = 3*0 −1 => y = −1
odp: x = 0 y = −1
11 paź 19:26
BlackGirl: łaa. dzięki
11 paź 19:27
Eta:
11 paź 19:32