a
Ania: Czy może mi ktoś podać wszystkie przypadki w których roznanie nie ma rozwiązań ?
10 paź 20:06
Mateusz: Zależy jakie równanie rozpatrujesz np równanie kwadratowe zupełne nie ma rozwiązań w zbiorze
liczb rzeczywistych gdy Δ<0(za to ma rozwiązane w zbiorze liczb zespolonyh bo w tym zbiorze
można wykonać działanie i2 = −1) ale w szkole w programie podstawowym nie biorą liczb
zespolonych więc nie będe sie rozpisywał bo rozpatrujemy zbiór R kolejne np równanie liniowe
ax+b nie ma rozwiązań gdy a = 0 i b ≠0 tak więc zadałaś pytanie nieprecyzyjne
10 paź 20:15
Bogdan:
Mateuszu, używając Twojego chaotycznego języka powiem, ze w szkole średniej nie biorą liczb
zespolonych w żadnym programie.
Aniu, o co chodzi?
10 paź 20:21
Mateusz: Panie Bogdanie nie wiem czy są czy nie ma ja posiadam książki pod tytułem Matematyka się liczy
od I do III klasy wyd z 2004 roku i z tych podręczników korzystałem w liceum bo matematyka
była mi potrzebna do podjęcia studiów chemicznych i wtedy przerabiałem liczby zespolone
nawiązując do mojego chaotycznego języka no to fakt można powiedzieć ze pisałem jednym
ciągiem.i wyszło to chaotyczne A Ania powinna napisać z czym dokładnie ma problem przecież na
forum nikt nie gryzie

bo sam fakt przypadki w których równanie nie ma rozwiązań no ale
jakie równanie
10 paź 20:36
anmario:
Obawiam się Mateusz, że całe przesłanie Twojego posta to konsekwencja faktu, że zostałeś
oświecony, iż istnieją liczby zespolone. Istnieją?
Ania pisze najdokładniej jak potrafi na etapie pojmowania matematyki na jakim aktualnie jest.
Dla każdego prawdziwego matematyka jest to jasne jak to, że każda funkcja da się rozwinąć w
szereg Fouriera.
10 paź 20:45
Mateusz: O liczbach zespolonych wspomniałem przy okazji i przesłaniem mojego posta nie jest jak to
okresliłeś oświecenie że wiem że istnieją liczby zespolone. Ja pretensji do Ani nie mam bo tak
to teraz pewnie wygląda zwróciłem uwage tylko na sens jej posta.
10 paź 21:04
fik-mik:
Panowie? ........... teraz

.........
10 paź 21:08
Ania: 
dla jakicg wartości parametru m∊R, równanie 4
x + 4
x−1+...= m − 1/3 * 4
2x nie ma
rozwiązań. Chciałam warunki. Bo tego przykładu jeszcze nie robiłam.
10 paź 22:36
Bogdan:
Gdybyś Aniu od razu poprawnie sformułowała swoje pytanie, uniknęlibyśmy zamieszania.
| | 1 | |
Lewa strona to szereg geometryczny, w którym a1 = 4x, q = |
| , |
| | 4 | |
ciąg (a
n) jest zbieżny (bo |q| < 1) i nieskończony.
| | 1 | | 4x | | 4 | |
4x + |
| *4x + ... |
| = |
| *4x |
| | 4 | | | | 3 | |
| 4 | | 1 | |
| *4x = m − |
| *42x / * 3 |
| 3 | | 3 | |
(4
x)
2 + 4*4
x − 3m = 0
4
x = z i z > 0
z
2 + 4z − 3m = 0, dla jakich wartości parametru m∊R, równanie nie ma rozwiązań ?
10 paź 23:14
Ania: dla a=m= 0
dla a = m ≠ o i Δ<0
dla a = m ≠ 0 i Δ≥0 i z1z2 ≥0 i z1 + z2 ≤ 0
11 paź 10:22
Ania: Panie Bogdanie ? Czy tak to ma wyglądać ?
11 paź 14:05
Ania: Czy ktoś to sprawdzić ?
11 paź 15:14
d: AX≠ad
6 mar 14:22
d: dobrze jest
6 mar 14:23
Woźny: czym jest a w tym równaniu?
29 mar 21:03
Klasy ziom: Pierwszą literą alfabetu
11 cze 18:45