matematykaszkolna.pl
zadanie textowe Znowu ja;D: Zakrecone zadanie...iii to jak Do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszytskich klas pierwszych pewnego liceum. Każda klasa ma zagrać z każda z pozostałych jednego stea. Wszytskich meczów rozegrano 10. Ile klas brało udział w tym turnieju? ..Czykli jeden set liczony jako jeden mecz czy mecz jest tu liczony normanlie jak trzy sety minimum? nie umiem tego rozkminic. Prosze o pomoc.
11 paź 15:19
Znowu ja;D: Moze ktoś pomóc mi ułozyć chociaz równanie? bo to raczej musi byc z równan bo np prawdopodobienstwa nie brałam jeszcze
11 paź 15:49
b.: zgaduję, że ktoś kto układał to zadanie nie znał się za bardzo na siatkówce; założyłbym, że ,,Każda klasa ma zagrać z każda z pozostałych JEDEN MECZ". przepisał[a|e]ś dokładnie treść?
11 paź 15:50
Znowu ja;D: własnie mnie tez o to chodzi nie wiem jak dov tego podojsc bo to tak jest napisane Przepisałam dobrze.
11 paź 15:52
b.: jeżeli zamienić treść jak pisałem (mecz zamiast seta), to: jeśli n=liczba klas, to liczba meczów to n*(n−1)/2 (każda z n klas gra z każdą z pozostałych n−1, ale w ten sposób każdy mecz A−B liczymy dwukrotnie, jako A−B i B−A, stąd dzielenie przez 2)

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

albo liczba meczów =
= n*(n−1)/2

zobacz: symbol Newtona 1014 kombinacje 1015
11 paź 15:56
Znowu ja;D: O kurcza...takich zagadnien jak kombincja itd nie brałam to jest z działu równania inierównosci kwadratowe.
11 paź 15:58