zadanie textowe
Znowu ja;D: Zakrecone zadanie...iii to jak

Do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszytskich klas pierwszych pewnego liceum.
Każda klasa ma zagrać z każda z pozostałych jednego stea. Wszytskich meczów rozegrano 10. Ile
klas brało udział w tym turnieju?
..Czykli jeden set liczony jako jeden mecz czy mecz jest tu liczony normanlie jak trzy sety
minimum? nie umiem tego rozkminic. Prosze o pomoc.
11 paź 15:19
Znowu ja;D: Moze ktoś pomóc mi ułozyć chociaz równanie? bo to raczej musi byc z równan bo np
prawdopodobienstwa nie brałam jeszcze
11 paź 15:49
b.: zgaduję, że ktoś kto układał to zadanie nie znał się za bardzo na siatkówce; założyłbym, że
,,Każda klasa ma zagrać z każda z pozostałych JEDEN MECZ".
przepisał[a|e]ś dokładnie treść?
11 paź 15:50
Znowu ja;D: własnie mnie tez o to chodzi

nie wiem jak dov tego podojsc bo to tak jest napisane

Przepisałam dobrze.
11 paź 15:52
b.: jeżeli zamienić treść jak pisałem (mecz zamiast seta), to:
jeśli n=liczba klas,
to liczba meczów to n*(n−1)/2 (każda z n klas gra z każdą z pozostałych n−1, ale w ten
sposób każdy mecz A−B liczymy dwukrotnie, jako A−B i B−A, stąd dzielenie przez 2)
| | | |
albo liczba meczów = | = n*(n−1)/2 |
| | |
zobacz:
symbol Newtona
1014
kombinacje
1015
11 paź 15:56
Znowu ja;D: O kurcza...takich zagadnien jak kombincja itd nie brałam to jest z działu równania inierównosci
kwadratowe.
11 paź 15:58