Okregi
Wojtek: Bardzo proszę o pomoc. Okrąg o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez
symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj
ilustrację graficzną zadania.
10 paź 17:34
anmario:
Najlepiej to chyba napisać równanie tego okręgu w postaci:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
czyli w postaci, w której jawnie dany jest jego środek O(a,b) i promień r. Dla zadanego okręgu
będzie:
(x−1)
2+(y+2)
2=5
2
Teraz wystarczy skorzystać ze wzorów na obrazy punktu w symetrii środkowej, przy czym wystarczy
poznać współrzędne przesuniętego środka, promień się nie zmieni bo symetria środkowa jest
izometrią, czyli przekształceniem zachowującym odległość punktów.
Pozdrawiam
Przy okazji pozdrowienia dla Ety, Basi, Bogdana i oczywiście Jakuba
10 paź 17:52
Bogdan:

Środek okręgu P = (1, −2), długość promienia r =
√1 + 4 + 20 = 5
Q = (x
Q, y
Q) − środek nowego okręgu
| | xQ + 1 | |
S = (3, 1) jest środkiem odcinka PQ, stąd 3 = |
| ⇒ xQ = 5, |
| | 2 | |
| | yQ − 2 | |
oraz 1 = |
| ⇒ yQ = 4. |
| | 2 | |
Q = (5, 4)
Równanie nowego okręgu: (x − 5)
2 + (y − 4)
2 = 25 ⇒ x
2 + y
2 − 10x − 8y + 16 = 0
10 paź 17:52
Bogdan:
Witaj
anmario
10 paź 17:54
Wojtek: Dziękuje bardzo
10 paź 18:08