zad
kot: Zakładając ze sinx+cosx=m Oblicz
a)sinxcosx
b)sin3+cos3x
12 paź 12:44
kot: ?
12 paź 13:06
yeti:
a) sinx +cosx = m podnosimy obustronnie do kwadratu:
sin
2x +2sinx*cosx +cos
2x = m
2
| | m2 −1 | |
2sinx*cosx +1 = m2 => sinx*cosx = |
|
|
| | 2 | |
b) korzystamy ze wzoru: a
3 +b
3 = ( a +b)( a
2 −ab +b
2)
sin
3x+cos
3x =(sinx+cosx)(sin
2x−sinx*socx+cos
2x) =(sinx+cosx)(1−sinx*cosx)=
| | m2−1 | | m( 3 −m2) | |
= m*( 1− |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 13:18
kot: (sinx−cosx)2
12 paź 13:21
kot: ok to wiem
a sin4+cos4
12 paź 13:21
kot: sin4x+cos4 i mam jeszcze jakie wartosci moze przyjmowac m czyli co?
12 paź 13:22
yeti:
−1 ≤ sinx ≤ 1
−1≤ cosx ≤ 1
−−−−−−−−−−−−
−2 ≤ sinx +cosx ≤2 i sinx +cosx = m
to: −2 ≤ m ≤ 2 => m€<−2,2>
12 paź 13:39
yeti:
sin4x +cos4x = ( sin2x +cos2x)2 − 2sin2x*cos2x = 1 − 2(sinx*cosx)2=....
skorzystaj z poprzednich obliczeń i podstaw wartość za sinx*cosx
i dokończ.
12 paź 13:42
kot: dzieki
12 paź 13:45