zadanie
Wiesiu: a−b a+b
−−−−−−− − −−−−−−− =
3√a−3√b 3√a+3√b
10 paź 23:31
Wiesiu: jak to rozwiązać?
10 paź 23:32
Bogdan:
Rozłóż a − b wzorem skróconego mnożenia: x3 − y3
oraz
rozłóż a + b wzorem skróconego mnożenia: x3 + y3
10 paź 23:33
Wiesiu: możesz napisać coś więcej?
10 paź 23:40
Bogdan:
Mogę przypomnieć wzory skróconego mnożenia.
Przypominam:
x3 − y3 = (x − y)(x2 + xy + y2) oraz x3 + y3 = (x + y)(x2 − xy + y2)
10 paź 23:45
Wiesiu: tyle to wiem dzieki
10 paź 23:48
Bogdan:
Korzystając z tych wzorów rozpisujemy a − b, a potem a + b.
a − b = ( 3√a − 3√b )( 3√ a2 + 3√a*3√b + 3√ b2 )
Podobnie rozłóż a + b.
10 paź 23:53
Wiesiu: dzięki
10 paź 23:56
Bogdan:
Podaj wynik końcowy.
11 paź 00:01