WIELOMIANY....
Marta: Liczby 4 i −5 są pierwiastkami wielomianu :
w(x)=x3+ax2+bx−80
a) wyznacz a i b
b)znajdź 3 pierwiastek
10 paź 11:20
slator: Za x wstawiasz 4 i −5 a za W(x) 0. Otrzymujesz układ równań:
−125+25a−5b−80=0
64+16a+4b−80=0
25a−5b=205
16a+4b=16
Wystarczy teraz rozwiązać układ równań.
W podpunkcie b ale rozkładasz wielomian tak aby utworzyć postać iloczynową albo jak znasz 2
pierwiastki to schematem Hornera.
10 paź 11:35
Bogdan:
Można szybciej i chyba prościej.
x1 = 4, x2 = −5, x3 = p
W(x) = (x − 4)(x + 5)(x − p) = (x2 + x − 20)(x − p) = x3 − px2 + x2 − px − 20x + 20p =
= x3 + (−p +1)x2 + (−p − 20)x + 20p
i W(x) = x3 + ax2 + bx − 80
20p = −80 ⇒ p = −4 ⇒ x3 = −4
a = −p + 1 = 5
b = −p − 20 = −16
W(x) = x3 + 5x2 − 16x − 80 oraz W(x) = (x − 4)(x + 5)(x + 4)
10 paź 16:20
Marta: dziękuje .
10 paź 20:06
karolina: dane sa wielomiany x( √3x−1) iu(x)+x3−2x wyznacz wielomian f(x) =w(x)−3u(x) i podaj jego
stopien
7 lut 18:25